diumenge, 5 d’octubre del 2008

Castellers de Vilafranca, campions!

Brillant concurs d'enguany, i no només pels de Vilafranca... impressionant l'actuació de Sants i la de Lleida. I genial els castellers de Sabadell!!

PD. Pels xiuladors compulsius, llegiu-vos el reglament abans de protestar. Ja està bé de tanta ximpleria junta, és indignant aquesta "repulsió" als verds. Com sempre he dit, a tot arreu hi haurà de tot, però veure mitja plaça fent mocadorada m'ha semblat vergonyós en una jornada de la que tots hauríem de gaudir i punt. Impresentables!


III. Carregament del castell:
Es considera que una construcció està carregada en els casos següents:

  • b) Quan l’enxaneta posa el peu sobre l’espatlla del dos contrari a aquell pel que ha pujat, en el cas de les estructures senzilles de dues, tres i quatre.

5. El Jurat penalitza una colla els casos següents:

  • d) Quan no es fa l’aleta o es fa de manera incorrecta, d’acord amb les previsions del paràgraf V de l’annex 2.


Annex 2:
V. L’aleta:
Perquè una construcció es consideri correctament carregada l’enxaneta ha de fer l’aleta. L’aleta consisteix en aixecar el braç de manera ostensible en el moment de carregar el castell. La no realització o la realització incorrecta de l’aleta no afecta a la validesa del castell, encara que implica una desvaloració en relació amb una construcció del mateix tipus en què es realitza correctament.

[Tot aquí]

20 mossegades:

Anònim ha dit...

Eps!

Jo tenia les bases del concurs a les mans i vaig dubtar MOLT. Si el jurat hagués filat prim hauria vist que el peu de l'enxaneta no estava "sobre l'espatlla" del dos contrari sino sobre del peu de l'acotxador.

Tot i així també estic en contra de tots aquells que xiulen i treuen mocadors en una actuació castellera...

Anònim ha dit...

Com vols que l´enxaneta posi el peu sobre l´espatla del dos contrari si aquesta està ocupada per el peu de la cassoleta.

Anònim ha dit...

xiular i treure mocadors desconeixent el reglament no està bé. Però confondre els castells amb un camp de fútbol amb desplegament de banderes i bufandes ("bufandes castelleres"?) o fent la claca mentre altres colles intenten tancar pinyes ho trobo horroròs. Com va dir algú, apreneu a ser modestos en les victòries i encara sereu més admirats.

Laie ha dit...

A veure, si el peu estava ben col·locat o no (que jo crec que sí), és una cosa que es pot discutir, evidentment. Però immediatament posar-se a xiular (a la pantalla no es veia aquest detall, ja em diràs si mitja plaça té la vista tan fina…) no té excusa. Als verds qualsevol cosa és motiu per escridassar-los pel que es veu, ja sigui un castell mal carregat, com desmuntar un peu (ui, quina cosa més extranya, tu…), cosa que a qualsevol altre colla se li permet.

Camp de futbol? (i parlant de certes actituds, que no tothom qui entra a un camp és culpable) Precisament és del que em queixo. No crec que portar una “bufanda” representi cap mena de mala educació (no és la mateixa organització qui ven samarretes, gorres, ventalls…?), ni molt menys celebrar que la teva colla ha fet un castell. Com pots criticar això si és l’essència de la festa? En fi, no considero que féssim claca, simplement estavem contents i celebràvem un castell, i insisteixo de nou, que en qualsevol altre colla, no hi hauria retrets en cap sentit. (Ahir va quedar clarament demostrat, per exemple en desmuntar castells).

Això de generalitzar és un gran problema. Personalment, em considero una persona força humil, i a més, seguidora dels verds fins la mèdul·la. Però penses que això fa que deixi de gaudir de la resta de castells? A mi MAI m’hauràs vist xiulant, treient mocadors, cridant o “fent rabieta” dels castells dels altres, és més, quan fa falta em poso en altres pinyes.

Tot plegat és una festa, però no deixa d’estar enmarcada dins un concurs, i és normal al meu perer celebrar que la colla amb la que vens fagi una bona actuació, altrament algun problema has de tenir.

Anònim ha dit...

Laie, celebrar un castell és normal, però entre poc i massa... Considero que, vist des del mig de la plaça, la "grada verda" en va fer un gra massa de les seves celebracions. Vaja, és la meva opinió.
Respecte al "polèmic" 2d8, per mi la polèmica va acabar quan vaig veure el vídeo; jo vaig ser dels que vaig cridar "volem el vídeo", i un cop vist, res a dir: l'enxaneta creua, no fa l'aleta, castell carregat i penalitzat. Així de senzill.

Anònim ha dit...

Abans que l´afició de Vilafranca comences a animar ja es va xiular el peu del 4/9fa desmontat,crec que els castellers de Vilafranca van ser modèlics en aquest concurs,tenir els peus preperats,disiplina,aducats amb les colles rivals,a més de tirar el 4 de 9 net a quarta ronda quan el més fàcil era passar ronda i veure-les venir,doncs tot i així al desmontar el peu xiulets,sort que els castellers de les colles de Valls entenen de castells i van estar a l´alçada,felicitats també per ells.

Anònim ha dit...

Els que critiqueu les celebracions de l'aficio vilafranquina, doneu la sensació de no tenir sang a les venes. Jo sóc d'una colla de Tarragona i si la meva colla hagués fet el que va fer Vilafranca, hagués reaccionat talment com la seva afició perquè fer castells és molt dur i sacrificat i quan s'assoleix l'objectiu, molt més si és un castell de gamma extra, la tensió i les emocions es desborden d'alegria i satisfacció. Qui no capti això, no sent els castells ni els entén.
Què té de dolent animar i encoratjar la teva colla? Què té de dolent desplegar bufandes o banderes?
El que realment sobra en el Concurs és la gent de ment estreta que critica i xiula als guanyadors per celebrar la victòria.
Vull FELICITAR als Castellers de Vilafranca pel seu magnífic treball i per la seva generositat en les arriscades construccions que van enlairar. També a la seva afició pel seu entusiasme. FELICITATS VILAFRANCA!

Anònim ha dit...

Sincerament, crec que l'afició de Vilafranca va ser modèlica. Potser ens vam extendre un pèl massa en alguna cel·lebració, per coi, que vols en un concurs? I per altra banda, això es "pecata minuta" en comparació amb algunes faltes que van cometre d'altres aficions o colles.

Criticar-nos per això seria com criticar a l'afició de l'Athletic o a la del Liverpool per animar al seu equip! O em direu que preferiu l'ambient gèlid del Camp Nou quan juga el Barça? el que vam fer es el que hauria de fer tothom, animar als seus i deixar en pau als altres. Sé que costa menys fer-ho si vas guanyant... i es quasi impossible si et passen la mà per la cara, però cal fer un esforç... Per al següent concurs, tant de bó es vegin banderes, bufandes i barrets de tots els colors, no només el verd! Tot i així, la de Vilafranca segur que continua sent la millor afició!

Pel que fa a la torre, estava clarament carregada . Jo la vaig veure desde la rengla per on va pujar l'anxaneta (no podia veure el segon peu) i tot i així no en tenia cap dubte. Més endavant, veient el video, crec que va quedar més que clar.

Laie! Ens veiem aviat, un petó!!! I a veure si actualitzes més sovint i ens expliques coses de la teva vida!

Anònim ha dit...

Jo no critico res, només dic que, en la meva opinió, la grada verda en va fer un gra massa. Jo no he xiulat mai cap castell ni cap colla, sóc un malalt de les pinyes i vaig a parar sota qualsevol soca, sigui quin sigui el color de la camisa. No em sembla ve que es xiuli res, però no podeu negar que també des dels verds es van xiular peus desmuntats.
Crec que les maneres futbolístiques s'han d'eradicar del mon casteller, la rivalitat no s'ha de confondre amb animadversió, i aquí és a on porta el "holiganisme" casteller. I no us sentiu ofesos, vilafranquins, que no va només per vosaltres. El que passa és que vosaltres sou molts més, i se us veu més que a ningú...
Per si no us queda clar, no dubto en felicitar-vos pel triomf i l'excelent nivell que esteu mantenint des de fa temps.

Anònim ha dit...

"Fer-ne un gra massa" és cremar bengales i llançar-les al públic, és fer vandalisme, es falta al respecte, és ...

Animar la teva colla amb bufandes, banderes, crits i aplaudiments es mostrar l'estimació que sents per ella.

Confons els conceptes noi.

Anònim ha dit...

Em sembla que ets tu qui confon els conceptes: cremar bengales és una cosa, i tirar-les al públic és una altra. Una cosa és excedir-se i l'altre fer l'animal. Vandalisme i falta de respecte també són dos conceptes diferents: no és el mateix escupir al carrer que cremar contenidors, vaja, em sembla a mi, si no "confonc els conceptes".
Fer-ne un gra massa vol dir, literalment, excedir-se. I, en la meva opinió (i no soc de cap colla "gran", per entendre'ns, vull dir que no soc "rival" de ningú) en determinats moments (fixa't bé: "en determinats moments") la grada verda en va fer un gra massa, confonent els càntics futboleros amb les celebracions castelleres. Les bufandes, banderes, crits i aplaudiments que vaig sentir no se senten a cap altra plaça castellera, ni per Sant Fèlix.
I que et consti: trobo igualment criticable l'actitud d'altres grades, quan es xiulen peus desmuntats o es treuen mocadors per una decisió encertada dels jutges.
La rivalitat castellera, per mi, es tradueix en fer castells més segurs i més alts, no en qui crida més o porta més bufandes o la bandera més gran. Això ho deixo pels eixelebrats que llencen bengales al públic rival.

Anònim ha dit...

I tu no pots entendre que els espectacles que comporten més risc i que, alhora, estàn fets amb més cura, són els que aixecan més passions?

Els castellers de Vilafranca son, ara per ara, els que enlairen les millors i més arriscades construccions castelleres. Només per això mereixen tenir una afició entregada i entusiasta. O a tu t'emociona de la mateixa manera un 4 de 6 que un 4 de 9 net?

Es fort que sempre es busqui el mínim punt de controversia per criticar Vilafranca o la seva afició, en comptes de reconèixer el mèrit d'un trebal de molts anys.

Anònim ha dit...

Aquest discurs ja comença a ser una mica massa victimista. Rellegeix els meus missatges: no he deixat ni de reconèixer els mèrits de Vilafranca, ni de criticar el que m'ha semblat malament d'altres colles. Però, saps què passa, que Vilafranca sou molt bons, però no sou perfectes. I com que no ho sou, heu d'estar oberts a les opinions dels altres. Si no, entrarieu en la dinàmica de la prepotència, que us faria més antipàtics (fixa't bé un altre cop: parlo en condicional).
Respecte a les emocions, t'he de dir que vaig estar sota el folre del 2d9fm de Vilafranca, i m'emociona més un castell de vuit de la meva colla; suposo que això ho pots entendre.
Deixa ja el discurs victimista: jo em limito a donar la meva opinió sobre uns fets puntuals, que van passar a un lloc concret. No soc jo qui generalitza. I per si no tens ganes de rebuscar entre els meus missatges, t'ho torno a repetir: felicitats pel triomf, així com per l'extraordinari nivell que esteu mantenint fa temps. Que et quedi clar: que no em semblin bé determinades actituds no vol dir que tot em sembli malament.

Anònim ha dit...

Ja em arrivat al "quid" de la qúestió. Així t'emocionés? Inclús ho fas més amb un 4 de 8 de la teva colla, perquè és la teva, que amb un 2 de 9f d'un altre colla. Doncs si tu t'emocionés amb un 4 de 8, deixa que els Vilafranquins saltin d'alegria quan carregen un 4 de 9 o un 2 de 8. M'agradaria saber com celebraries aquestos castells si els fes la teva colla. T'imagino reprimint l'emoció, no fos cas que algú es molestes...

Et diré una cosa. A mi no m'han molestat mai les celebracions de cap colla, excepte una que tinc atravessada, ho reconec. Reacciono com tu, penso que exageren, que són massa estirats, engreïts i els falta humilitat, però el cert és que els critico més per tenir-los atravessats, que no pas perquè em molestin les celebracions. Ho confesso. En paus.

Anònim ha dit...

No és per donar-hi més voltes, però sàpigues que no tinc atravessats els vilafranquins: per Sant Fèlix vaig agafar la meva faixa, vaig fer uns quants quilòmetres, em vaig comprar una samarreta verda de Vilafranca al local de la colla, i vaig anar a parar sota tots els folres (excepte el pilar, que m'el vaig voler mirar). I no és el primer cop que ho faig, ni serà l'últim: soc un malalt de castells, i fer castells amb Vilafranca és un plaer; un plaer estrany, ho reconec, perquè igual que hi falta l'emoció de fer castells amb la meva colla, tampoc sento la responsabilitat o els nervis, i, la veritat, es gaudeixen els castells d'una manera especial.
Pit i collons!

Laie ha dit...

Nois, crec que la discussió se n'ha anat de mare. De fet, crec que els dos o tres (tant d'anònim em confón) que esteu donant-li voltes al mateix, en realitat no heu xiulat ni tret mocadors, cosa de la que em queixava.

A part d'això, queda clara una cosa, hi ha qui pensa que les celebracions "eufòriques" de Vilafranca són excessives, i hi ha qui ho defensa (com jo), doncs d'acord, per això hi ha tanta gent al món! Però no crec que sigui per matar-se, docns no us convencereu muruament...

Però vaja, que el que ningú em pot negar és que hi ha certa mania als verds, per ser la "colla gran" del moment, suposo, i que no em va agradar veure mitja plaça treient el mocador... això em va entristir molt.

Anònim ha dit...

Ah, no, jo no penso matar ningú... La discusió ha estat interessant, amb una miqueta de mala llet de vegades, però què coi!, si no hi poses una mica de rauxa això pot acabar com una tertúlia literària. Al final, si més no, hem arribat a un cert punt d'enteniment, que és al màxim que es pot aspirar quan una discusió esdevé tant subjectiva.
I sí, hi ha mania als verds, però això també és subjectiu, i com que jo no els en tinc...

Anònim ha dit...

La mocadora va venir perquè no posaven el 2 de 8 per pantalla igual com posaven la resta de castells. La gent es va posar nerviosa i es va pensar en el tongo...Tothom volia comprovar si l'enxaneta havia carregat la torre i com que el video va tarda mes del normal, la gent va reaccionar amb els mocadors. Es que el Concurs aixeca moltes passions...De totes maneres, després de veure el video, uns van aplaudir i el altres van callar. Punt.

Laie ha dit...

Això no és cert, eh? No parlis de "tothom". Jo no estava a la grada verda, estava entre els verds i els xicots i vaig sentir molts comentaris, crits de tongo i alguns xiulets encara després del video.

Anònim ha dit...

Pues sí, sempre hi ha l'excepció que confirma la regla. En el video es va veure molt clar que l'enxaneta estava encavalcat a sobre dels dossos, tot i que no li va donar temps a fer l'aleta, però segons el reglament, el castell es considera carregat, aixì que la gent que va continuar amb el "tongo", no tenía raó per cridar, però ja se sap, n'hi han uns quants que no viuen sense polèmica.